Om mig

Hej!

Det är jag som är Maria Johansson. Vad roligt att du hittat hit! Jag arbetar med lera och tillverkar keramik i liten skala. Eftersom jag har ett annat jobb i veckorna blir det keramik efter behov och tid. Jag drejar bruksföremål och känner mig därför mer som krukmakare än keramiker. Det bästa med att tillverka vackra och användbara föremål i keramik - förutom själva tillverkningsprocessen - är när mat och dryck möter keramiken, då uppstår något fantastiskt. Ett dukat bord med handgjord keramik, eller tekoppen och frukostskålen som vardagslyx att unna sig själv eller ge bort till någon.

Alla produkter som du ser i webbutiken har jag gjort själv i min verkstad. Jag gör hela processen från att knåda leran till att dreja, bränna, glasera och bränna igen.

Om min keramikväg

Ända sedan jag var barn har jag älskat lera och mitt första möte med krukmakare som drejade gjorde verkligen avtryck. Efter gymnasiet gick jag på Sundsgårdens folkhögskola 1998-2001 och blev fast i drejningen. Drejskiva och elugn har jag haft sedan dess och alltid sökt efter att forma och skapa och ge tid åt min keramik. Jag gick ett år på Keramisk formgivning på underbara Capellagården 2018-2019. Ett mål framåt är att sätta upp en vedugn där jag kan bränna mina föremål i en reducerande atmosfär och att kunna göra saltglaserat gods. Saltglaserat gods har en koppling tillbaka till Höganäs dit jag gärna återvänder till barndomens platser.

Om skötselråd för min keramik

Keramikprodukterna tål både mikro och diskmaskin om det inte uttryckligen står något annat i beskrivningen

Vissa drejade produkter har en tunn kant så man får man hantera de här sakerna varsamt. De är gjorda i stengods som är ett tåligt material och ofta är glasyren gjord för att vara hård och tålig men tänk ändå på den tunna kanten.

Keramiken kan ibland missfärgas av kaffe och te. Prova att diska ur med maskindiskmedel och riktigt varmt vatten.

Bestick kan ge grå märken på glasyren. Mjuka metallpartiklar som till exempel aluminium från bestick fastnar på tallrikar eller i koppar. Om glasyren är matt så fastnar metallen lättare. Min vita glasyr är hård och blank och klarar sig oftast utan bestickmärken. Det går inte att reklamera keramik från min shop som fått bestickmärken.

Leran jag oftast använder är så kallad stengodslera som bränns upp till 1280 grader. Den är industriellt producerad och kommer huvudsakligen från Tyskland. Ibland kommer jag över naturliga leror och då bli man extra glad eftersom det egentligen är mycket mer spännande med fler naturliga variationer. Jag använder ofta leror med prickar i eftersom jag gillar det naturliga utseendet och effekten av att leran bestämmer slutresultatet.

Stora temperaturskillnader är aldrig speciellt bra för keramik. Att sätta in en kylskåpskall tallrik eller form i en varm ugn gör att kärlet lätt spricker.

Har du frågor eller funderingar så hör av dig till mig via kontaktformuläret.

© Copyright Maria Johansson 2023

Powered by Strato